torsdag 31. mars 2016

Hold mobilen din riktig vei når du filmer.

Hva har skjedd? Kameraene er snudd 90° når folk tar bilder eller lager film.
Før når vi brukte vanlige kameraer så var ikke dette noe problem, men etter introduksjonen av kamera på mobiltelefonen så skal mange for enhver pris holde telefonen samme vei som når de snakker i telefonen.

Noen ganger kan det være greit å ta bildet vertikalt, slik som f.eks. når objektet er høyere enn det er bredt, f.eks. et tre, en person i full profil hvor du hovedsakelig ønsker å vise personen, eller en flaggstang etc.

Men når noen tar bilder av mennesker som sitter ved et bord og du ser folk henger over bordet og presser seg sammen for å være med på bildet, da får du følgende resultat: et smalt bilde som dekker deler av veggen i bakgrunnen til langt oppe i taket, og avkappede ansikter.

Eller når noen prøver seg på et landskapsbilde hvor resultatet blir en smal stripe land med veldig mye himmel over. Se eks. nederst.

En ting er at man tar bilder vertikalt, men når man begynner å filme på den måten, blir det for meg helt håpløst.
Skal man kun se disse filmene på mobilskjermen, så går det sikkert helt greit for personen selv og venner, men for de som sitter ved en PC, eller kanskje det skal vises på en TV, så får man en irriterende smal stripe som dekker ca. 30% av skjermen og 60% av skjermen blir ubrukt.

Så hvor ser vi dette så ofte? Jeg tror det kommer av at de som normalt ville avstå fra å bruke tradisjonelle kameraer tidligere, fordi det var komplisert og vanskelig å lære, i dag har kamera på mobiltelefonen, og fordi det ikke er noe hokus pokus å bruke det, knipser og filmer de fleste ved de fleste anledninger.


Men det de ikke har fått med seg er altså, komponeringen av bilde/film, og da får vi disse rare eksemplene.

Illustrasjonen over viser hva resultatet blir hvis man holder telefonen galt vs riktig på en PC eller TV-skjerm.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hvorfor er det slik?

Logisk tenkning hva er det? I følge Wikipedia så er  Logikk  læren om lovene og reglene som gjør tenkningen, resonneringen og argumentasjon...